E-shop: placene reseni nebo open source

Jiz pres rok provozuji eshop se skolnimi taskami na www.kvalitnibatohy.cz, ktery je postaven na opensource reseni Prestashop. Nyni jsem se zacal venovat jeste jednomu eshop… www.board-shop.cz kde naleznete snowboardy a snowboardove vybaveni a tento obchod stavi na placenem reseni Fastcentriku. Neda mi to, abych tato dve ruzna reseni neporovnal a nepospinil 🙂

Jake jsou moznosti?

Pokud chcete provozovat vlastni eshop, musite krome jineho mit i ten spravny system (software) ve kterem budete pracovat a na kterem Vas obchod pobezi. Mate v podstate 3 moznosti, jak takovy eshop ziskat… 1) nechat si eshop naprogramovat na miru. 2) platit mesicne za nektere z jiz hotovych reseni. 3) postavit si eshop zdarma za pomoci opensource reseni.

Eshop na miru

Nechat si naprogramovat eshop na miru je asi to nejdrazsi a casto take zbytecne reseni… Ve vetsine pripadu Vam bude naprosto dostacovat kterekoli z jiz hotovych reseni, at uz placene nebo opensource. Eshop vytvoreny na miru vyuzije jen par velkych obchodu, ktere si to navic budou moct i dovolit, protoze takove reseni je docela nakladne. Pocitejte s minimalne 50 000Kc a cena se muze klidne jeste i nekolikanasobne zvednout. A ve vysledku se stejne nezbavite dalsich vydaju na udrzbu a aktualizace eshopu, hosting a podobne (tyto investice nicmene vyzaduje kazde reseni)

Placene reseni

Zaplatit si hotove reseni eshopu se zda byt idealni pro vetsinu prodejcu. Dostanete hotove eshop, ktery staci jen naplnit zbozim. Navic mate k dispozici profesionalni podporu, na kterou se muzete obratit, kdyz Vam neco neni jasne nebo si nevite rady. K eshopu navic vetsinou dostanete zdarma i hosting a pravidelne aktualizace.

Za cele toto reseni ovsem musite platit… Konkretne u Fastcentriku to vychazi od 2290Kc mesicne (bez DPH). Za rok se tak dostanete na castku 27 480Kc (bez DPH). A pokud budete chtit vyuzivat mene standarni sluzby, budete si opet muset priplatit.

Opensource reseni

V pripade, ze se rozhodnete pro opuziti opensource reseni, usetrite sice tisice, ale na druhou stranu musite mit cas a znalosti se o eshop starat. Pokud si na to nekoho nezaplatite (opet vydaje), musite si sami zaridit domenu, hosting, system nainstalovat a udrzovat.

Otazkou je, jestli to zvladnete sami, nebo si na spravu systemu nekoho najdete a kolik si bude uctovat, ve vysledku ale muze byt toto reseni tim nejlevnejsim a pritom nabidne stejne sluzby jako placene eshopy. Prestashop (nebo nektere jine opensource reseni) si stahnete zdarma. Hosting i s domenou se da poridit do 2000Kc. I instalaci Vam urcite nekdo udela za par korun. Pokud se Vam nebude libit vychozy vzhled eshopu, muzete si vybrat z nekolika zdarma dostupnych, nebo si vlastni vzhled zaplatit. Vzdy se ale jedna o jednorazove investice.

Co vybrat?

Pokud nemate hodne specificke pozadavky na funkce eshopu, tak rovnou zavrhnete reseni na miru. To se Vam rozhodne nevyplati. Osobne preferuji opensource, ale chce to cas a znalosti. Pokud je nematy vy, tak nekoho kdo Vam je za rozumny peniz bude venovat. Placene eshopy jsou urcite super, ale holt si je taky musite zaplatit…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *